Borc

Skupnostni center v Kašlju, ki je nastal iz odsluženega mestnega avtobusa. Danes prostor za iskanje inovativnih odgovorov na izzive časa in prostora. Ime Borc smo mu izbrali skupaj s prebivalci v soseski, kjer Borc domuje. Na Cesti španskih borcev. Preden je postal Borc, je bil avtobus št. 401, en izmed 17 odsluženih avtobusov, čakajočih na odpis.

Borc na postajališču
Borc na postajališču
Skupnostni center Borc

Skupnostni center Borc

Zavedanje, da na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) čaka še 17 odsluženih avtobusov, je od nemirnih ustvarjalnih umov zahtevalo idejno telovadbo. Ljuba in Drago sta bila zgolj začetek nečesa večjega in možgani so viharili na vprašanje: “Kaj pa če?”. Kaj če gremo dalje? Kaj pa če se spopademo z izzivom podhranjenosti prostorov v mestu? Kaj pa če nagovorimo novo sivo cono, kot so poimenovane lokacije v mestu, kjer manjkajo prostori in programi za mlade? Kaj pa če …?

Za učenje, kulturo, druženje, art

Preden je postal Borc, je bil avtobus št. 401. Nato je prehodil naporno, a vznemirljivo idejno pot. Od nagovarjanja pomanjkanja bivalno-delovno-družabnih prostorov za mlade v Ljubljani, do spogledovanja z obstoječimi idejami v mestu, ki še niso našle svojega doma. Med njimi je bil tudi lokalni skupnostni center.

Zvezde so nam namenile, da je ravno v tem času Mestna občina Ljubljana prenavljala sosesko v Kašlju, na Cesti španskih borcev. Tako je nastala priložnost za projekt umestitve odsluženega mestnega avtobusa v lokalno skupnost. Po preverjanju ideje in raziskovanju potreb lokalne skupnosti ter mladih v mestu in predmestju, je ideja dobila potrditev.

Za ustvarjanje, podporo, za navdih, ko si brez kart

V skupnostnem centru Borc vrednote uporabljamo kot motivacijo, kot orodje za iti “naprej” proti želeni viziji oz. prihodnem stanju. Prepoznavanje in razumevanje lastnih vrednot omogoča razumevanje vrednot okolja, v katerem živimo in delujemo.

Rdeča nit so povezovanje, vključevanje in opolnomočenje. Skozi aktivnosti spodbujamo aktivno sodelovanje in povečujemo vključenost mladih (in širšega lokalnega okolja) v skupnostne, odprte, dostopne in kakovostne dejavnosti, ki krepijo solidarnost. S ciljem bolj povezane soseske in živosti skupnosti.

Svet se spreminja s svetlobno hitrostjo. Kar se danes zdi prav, jutri morda ne bo več imelo smisla.

Vrednote, ki poganjajo Borca

Širša vizija Borca je uporabiti kreativni potencial mladih in ga usmeriti v ustvarjanje gibanja oz. skupnosti, ki s svojim obstojem, delovanjem in vrednotami (transparentnost, solidarnost, zaupanje, bratstvo/sestrstvo, odgovornost) daje prostor za soustvarjanje, sooodločanje in soupravljanje družbene realnosti. V teh zahtevnih časih, na kolektivnem in individualnem nivoju, ko se soočamo z množico izzivov, je skupnost, ki temelji na solidarnosti in sočutju, prava rešitev. Ponuja platformo za odpravo neenakosti ter za delujočo in vključujočo družbo, ki bo v dobro vseh.

Prostor za iskanje odgovorov

Skupnostni center Borc v odsluženem mestnem avtobusu, v prenovljenem naselju, ponuja prostor za iskanje inovativnih odgovorov na probleme mesta in časa. Eksperimentiranje na področju uporabe odsluženih mestnih avtobusov in materialov za nov namen in na participativen način, je prostor za drzne razmisleke in pozitivne spremembe. Dimenzijo trajnostnosti vidimo zlasti v pomembnosti mobilizacije ustvarjalnih sil za oblikovanje inovativnih družbenih rešitev ter v povezovanju za nove modele (so-)delovanja, ki temeljijo na popravilih, obnovah, prenovah, nadgradnjah, poenostavljanju.

Ime mu je Borc

Celoten proces od ideje do uresničitve projekta smo skrbno dokumentirali in predstavili v brošuri Ime mu je Borc. Na voljo je tudi v digitalni obliki.

Prenesi si brošuro Ime mu je Borc v pdf obliki.

Stopite v stik

Organizacije, posamezniki, neformalne skupine in tisti, ki vas zanima ta poseben prostor in želite soustvarjati, stopite z nami v stik, pridite na obisk na Cesto španskih borcev!

fb: LjubainDrago
ig: ljuba_in_drago

Maja M. Gašperšič
051 625 232
majamgaspersic@mladizmaji.si

Mateo Hočuršćak
051 625 278
mateo.hocurscak@mladizmaji.si

 • Mestna občina Ljubljana
 • Zelena prestolnica Evrope
 • Mesto literature
 • Urad RS za mladino
 • Movit - Zavod za razvoj mobilnosti mladih
 • Zavarovalnica Sava
 • Mreža MC LJ
 • Mladinsko delo

Dostopnost spletišča

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje