Napovedujemo mestni inkubator 2018

kolaz[1]

Tako, ideje so uresničene. Mestni inkubator 2017 je zaključen in že napovedujemo Mestni inkubator 2018. A lepo počasi. Nejprej vas vabimo, da skupaj z nami občudujete delo udeležencev lanskoletnega Mestnega inkubatorja v programu “Kaj je dobro in je lahko še boljše?”

Po začetni ideji, delavnicah, oblikovanju in prijavi projekta, izboru komisije, finančni podpori in delu z mentorji, je sledila izvedba projekta in po njej tudi poročilo. Da vam kar najbolje približamo pestrost uresničenih idej, ki bogatijo naše mesto, smo vam pripravili pregled iz njihovih zaključnih projektnih poročil. Upamo, da vas projekti navdahnejo in spodbudijo k sodelovanju v letošnjem letu. Program uresničevnja idej za mlade od 18. do 29. let v Ljubljani začne z zbiranjem prijav 20. oktobra. Spremljajte spletno in Facebook stran Mladih zmajev.

kolaz[1]
mi2018a[1]

zoran fijavž / mavrična retorika

(Sodelujoča organizacija: Društvo Škuc)

IDEJA: Ustvariti trajnejši prostor, kjer se kultivirajo zagovorniške veščine mladih LGBTIQ+ oseb je ideja, ki se je porodila ob različnih uvidih, da je tovrstno izobraževanje mladih še kako potrebno.

URESNIČITEV: 5 delavnic, od teh 4 nadaljujoče se dvourne in ena intenzivna štiriurna delavnica. Priprava delavnice je obsegala komunikacijo z zainteresiranimi, promocijo delavnic, pripravljanje vsebinskih povzetkov iz spletnih virov in ustvarjanje načrtov aktivnosti za posamezne delavnice. Udeleženci so spoznavali različne retorične situacije, se urili v javnem nastopanju, oblikovanju sporočil za javnost, analizirali so razlike med besedili, pregledali vloge elementov govora, se učili o vlogi telesa pri javnem nastopanju.

ODKRITJE: “Največje izzive sem naletel pri promociji dogodkov, saj je bila zame to novost, hkrati pa je šlo za promocijo vsebinsko zelo specifičnega programa znotraj zelo specifične javnosti (LGBTQI+ mladi). Za ta dogodek je promocija na koncu močno temeljila na prejšnjih izkušnjah z mano kot izvajalcem. Udeleženci so me poznali iz prejšnjih dogodkov ali pa so bili znanci udeležencev od prej. Vsebine delavnic so zdaj oblikovane in pripravljene za izvedbo, če bi se v skupnosti pokazala potreba ali interes.”

maša cvar / družabna igra ‘kaj me osreči?’

(Sodelujoča organizacija: Društvo Škuc)

IDEJA: Spoznavati sebe, odkrivati, kaj te veseli in kaj te osrečuje ter sočasno spoznavati številne možnosti, ki jih različne organizacije v Ljubljani ustvarjajo za mlade.

URESNIČITEV: Šest mesecev trajajoč proces nas je peljal od manjše raziskave s področja družabnih iger, do izbiranja in oblikovanja iger, izbire kartic, grafičnega oblikovanja in nato tiska. Naša igra je namenjena mladim in mladinskim delavcem, zato je zasnovana v tri sklope. Veliko iger je nastalo spontano iz želje in nuje po pripomočku, ki bi bil v pomoč mladinskemu delavcu na raznih usposabljanih, evalvacijah in neposredno pri delu z mladimi.

ODKRITJE: Ko smo pozvali ljubljanske mladinske centre, da izrazijo svoj interes za uporabo družabne igre, smo naleteli na velik odziv, kar pa je osrečilo nas.

tara duralija za ekipo KBT / komunicirajmo brez tipk

(Sodelujoča organizacija Združenje DrogArt)

IDEJA: Projekt prebuja zavedanje o naši zasvojenosti s telefoni. Na humoren način, strokovno podkrepljen in brez pridig. S serijo kampanj ozaveščanja in tudi ponujanja alternativnih idej za preživljanje prostega časa, z oblikovanjem metod dela, ki spodbujajo kritičnost in samorefleksijo.

URESNIČITEV: Od januarja do junija so bile izvedene 4 faze projekta. PRVA FAZA… Zavijanje telefonov na srednjih šolah, fakultetah in v mladinskih centrih. Telefons smo zavile v paketek, skupaj z listkom, na katerem nas je zanimal razlog za odvitje telefona. Dodana je bila tudi nalepka, na kateri je bil čas zavitja telefona. Na posamezni šoli, fakulteti smo povprečno zavile od 100 do 150 telefonov. Vzporedno smo na Facebooku objavljale zanimive informacije in nasvete. DRUGA FAZA… Facebook detox izziv. Ta je vseboval konkretna navodila, ki so od posameznika zahtevala postopno (dnevno) zmanjševanje uporabe aplikacij ter na tak način zmanjševale uporabo telefona. TRETJA FAZA… Delavnica na štirih lokacijah “Sam kontroliraš ali sm’ blefiraš?” Aktivnosti, preko katere so posamezniki gradili svojo samokontrolo. Za delavnico smo same izdelale družabno igro z igralno ploščo. Poleg delavnice so potekale še druge skupinske aktivnosti. ČETRTA FAZA… Deljenje Facebook dogodkov za kakovostno preživljanje prostega časa in inovativnih ter interaktivnih letakov za pospeševanje procesa ozaveščanja in izboljšave medsebojne komunikacije.

ODKRITJE: En dijak je brez telefona zdržal dober teden, za kar je prejel dva kupona za obisk Muzeja iluzij.

staš kramar / studio basement

(Sodelujoča organizacija: Javni zavod Mladi zmaji)

IDEJA: Nova zvočna izolacija obstoječega studia Basement za vse mlade glasbene ustvarjalce na področju Ljubljane. Da bodo posnetki kakovostni, brez doslej motečega odmeva in drugih zvočnih popačitev.

URESNIČITEV: PRVA FAZA… Izračun potrebnega materiala za optimiziranje porabe denarja (čim manjši strošek, ostanek investicija v udobnejši stol za studijsko delo – trenutno plastični). Nato nakup materiala, ki je bil obsežen, saj je obsegal vse za izdelavo izolacijskih enot (lesene palice za okvirje, izolacijska volna, filc, itd.). DRUGA FAZA… Izdelava več različnih blažilcev odbojev zvoka. Enote so zidelane tako, da se lahko sestavijo v daljšo steno (pride prav pri koncertih). Premišljeni postopki so potekali hitro in učinkovito, tako da so bila dela končana daleč pred rokom. TRETJA FAZA… Testiranje in uporaba izdelanih pregrad – ugotovitev, da je zvok korenito čistejši, z manj odmeva in motenj. Izvedli smo tudi studijsko različico ‘live jam-a’ in zvok je bil enkraten.

ODKRITJE: Vsem sodelujočim je projekt prinesel ogromno novih znanj, tako v odnosu med zvočno sliko in prostorom, kot tudi v ročnih delih in izdelavi tovrstnih oprem za studijski prostor. Navdušeni smo nad izkupičkom in hvaležni za podporo pri ustvarjanju v našem studiu.

david velkovski / street fuzbal slovenije

(Sodelujoči organizaciji: Javni zavod Mladi zmaji in Zavod Bob)

IDEJA: Ljudje smo preveč tekmovalni in se pozabljamo zabavati in družiti. Drugačen, kreativen, ulični nogomet, povezuje generacije, spodbuja rekreacijo in se seli po mestu. Vsak lahko brcne in zadane gol, ne naredi pa vsak tega s stilom.

URESNIČITEV: Izvedba v okviru PUMO programa, ki se je odvijal v Zavodu Bob, od novembra do konca aprila. Z udeleženci programa smo skupaj prišli do teh ciljev:

 • Načrtovanje, gradnja in barvanje bande (igralnega prostora za igro PANNA). Od skice, nakupa materiala, gradnje, zaščite z barvo in polepšanja na delavnici grafitov.
 • Nabor ekipe uličnih nogometašev in treningi. Skupina, ki se je zanimala za bolj kreativen pristop do nogometa. Skupaj smo trenirali, da smo pridobili veščine za kontrolo in občutek za žogo, se učili trike.
 • Promocija in mediji. Z namenom, da smo opaženi, smo ustvarili FB stran Ulični nigomet Slovenije / UNS, kjer smo objavljali aktivnosti in dogajanje projekta.
 • Izdelava videa za nogometni turnir Plata. Ujeto akcijo uličnega nogometa na videu smo sestavili v zgodbo s posnetki, kjer je dobro prikazana poanta igre.
 • Prvi dogodek Uličnega nogometa Slovenije, v centru LJubljane, z DJ Raydelom in palačinkami.

ODKRITJE: Ljudje, naključni mimoidoči, so navdušeni, jih zanima, hočejo igrati nogomet v omejenem prostoru, na zanimiv in zabaven način.

doroteja mesarič / z igro v šport

(Sodelujoči organizaciji: Javni zavod Mladi zmaji in Tipovej!)

IDEJA: Športne delavnice za otroke, z namenom spoznavanja različnih športov skozi igro, zabavo in sprostitev. Enkrat tedensko, uro in pol, s profesionalnimi vaditelji in z aktivnim sodelovanjem otrok tudi pri snovanju programa.

URESNIČITEV: Prijavljen načrt je prvotno predvideval izvajanje tedenskih športnih delavnic za skupino do deset otrok med 10. in 12. letom, sklop 20 športnih delavnic. Izdelala sem spletne prijavnice in letake, jih delila po mailing lisit in v bežigrajski soseski. No bilo odziva. Letake sem večkrat spremenila, dvignila starost do 13.leta, 2x sem se pridružila ekipi Uličnih zmajev, a odziva še vedno ni bilo. Nato se je zgodila korenita sprememba projekta in z njo aneks k pogodbi z Mladimi zmaji. Pridružila sta se mi še dva prostovoljca in od srede aprila do junija smo izvedli niz desetih enoinpolurnih športnih delavnic na športnem igrišču med Puhovo in Trebinjsko ulico , v primeru slabega vremena pa v ČMC Bežigrad. Na delavnice smo povabili otroke, ki so se takrat nahajali na igrišču. Povprečno je sodelovalo 10 otrok, v starostni skupini od 6 do 10 let. Delavnice so obsegale igre z žogo, badmington. frizbi, balinčki, loveljenje in skrivalnice, ki so postajala vse bolj popularne. Otroci so bili v času delavnic brez računalnika in mobilnih naprav in smo skupaj nekaj naredili za zdravje. Ko se je med otroki razvedelo za delavnice so nas že vnaprej čakali na igrišču ali v mladinskem centru.

ODKRITJE: Delavnice so bile zunaj mladinskega centra odlična priložnost za promocijo samega mladinskega centra na terenu; otroci so potem tudi ostale dni začeli prihajati v center. Projekt me je naučil dodatne vztrajnosti, saj je bil na koncu izveden povsem drugače kot prijavljen na začetku, ni pa se spremenil namen projekta. Urila sem se v razreševanju konfliktov med udeleženci, naučila sem se tudi, da je projekt težko izvajati sam, zato hvala prostovoljcema iz ČMC Bežigrad. Lepo je, če imaš poleg sebe ljudi, ki jim lahko zaupaš in ti priskočijo na pomoč, ko sam ne zmoreš. Hvaležna sem tudi za mentorsko podporo. Iz evalvacije s prostovoljcema mi je ključno, da so delavnice razgibane in da smo preprečili samotno posedanje otrok na igrišču.

lana urbančič rak / legenda o zmaju in pehtranu

IDEJA: Kaj je edinstvena ljubljanska jed, tako kot je kremna rezina blejska? Kako povezati ljubljanskega zmaja s kulinariko? Raziskovanje je pripeljalo do zmajevega zelišča – pehtrana. Popestritev ljubljanske turistične ponudbe z avtentično sestavino je unikatna promocija mesta.

URESNIČITEV: Projekt je septembra še v izvajanju.

Mlade vabimo, da delite ideje, s katerimi bi radi izboljšali svoje življenje, življenje četrtne skupnosti ali mesta Ljubljana. Verjamemo, da dobrih idej kar mrgoli, v Mestnem inkubatorju pa se naučiš, kako ideje uresničiti. Od A do Ž. V obliki delavnic in mentorstva , ki jih izvaja TiPovej!, ti Mladi zmaji nudijo strokovno in finančno podporo.

Prijave za Mestni inkubator 2018 v program ‘Kaj je dobro in je lahko še boljše?’ se odprejo 20.10.2018, program začnemo: 15.11.2018. Spremljajte spletno in Facebook stran Mladih zmajev.

 • Datum
  Torek, 18. 9. 2018
 • Avtor
  Kaja Vuk
 • Oznake
  #mestniinkubator, #delavnica, #dogodek, #mi2018

Podobne novice

Razpis za delovno mesto: Specialist za mladinsko delo VII/2 v četrtnem mladinskem centru

Mladi Zmaji razpisujemo delovno mesto – Specialist za mladinsko delo VII/2 – M/Ž v četrtnem mladinskem centru, za nedoločen čas s ...

razpisi

27. 10. 2023 Marko Taljan

Razpis za delovno mesto: Višji svetovalec področja III - Vodja glavne pisarne

Mladi Zmaji razpisujemo delovno mesto – Višji svetovalec področja III – M/Ž – Vodja glavne pisarne, za nedoločen čas s ...

razpisi

25. 10. 2023 Marko Taljan

Mestni inkubator S07 E03

Spet je tisti čas v letu, ko so že odprte prijave za novo generacijo Idejalistk in Idejalistov v Mestnem inkubatorju. To je podpora in druščina ...

razpisi | stroka

5. 10. 2023 Tadeja B. Atkins

Razpis za delovno mesto: Vodja mladinskih programov mobilnega mladinskega centra Ljuba in Drago

Mladi Zmaji razpisujemo delovno mesto  – Vodja mladinskih programov VII/1 – M/Ž – področje uličnega dela in mobilnega ...

razpisi

22. 9. 2023 Marko Taljan

Sanjaj. Načrtuj. Uresniči.

Program za uresničevanje idej mladih v Ljubljani bo v Mestnem inkubatorju Mladih zmajev letos oktobra vpisal že 8. generacijo Idejalistk in ...

razpisi

14. 9. 2023 Mestni inkubator

Razpis za delovno mesto: Specialist za mladinsko delo

Mladi Zmaji razpisujemo delovno mesto  – Specialist za mladinsko delo VII/2 – M/Ž v četrtnem mladinskem centru, za nedoločen ...

razpisi

5. 9. 2023 Marko Taljan

Mestni inkubator S07 E02

Ko tole pišemo, smo v vročici poletja, kar je za nas čas, ko v našem Mestnem inkubatorju pospešeno načrtujemo novo sezono programa za ...

razpisi | stroka

31. 8. 2023 Tadeja B. Atkins

Soba pobega - mednarodne priložnosti za mlade

Skupina mladih se odpravi na potovanje z vlakom po Evropi. V kupeju najdejo pozabljen kovček. Bodo lahko v 45 min ugotovili komu pripada kovček in ...

druženje | mednarodno | razpisi

4. 7. 2023 Živa Mahkota

Natečaj za mlade nadarjene umetnike Prihodnost Evrope: Zelena koda

Mladi zmaji, v sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz Španije, Belgije in Srbije v okviru projekta Bite of Art 2.0 objavljamo odprti ...

mednarodno | umetnost | razpisi

13. 6. 2023 Marko Taljan

Ponovitev razpisa za delovno mesto: Specialist za mladinsko delo

Mladi Zmaji razpisujemo delovno mesto  – Specialist za mladinsko delo VII/2 – M/Ž v četrtnem mladinskem centru, za nedoločen ...

razpisi

9. 6. 2023 Marko Taljan

Naši busi so mednarodne zvezde!

Naša avtobusa Borc ter Ljuba in Drago sta na pot zmajevskega mladinskega dela v zadnjih mesecih popeljala raznolike mednarodne goste. Na obisku so ...

mednarodno | razpisi | stroka

6. 6. 2023 Živa Mahkota

Mestni inkubator S07 E01

Predstavljamo vam prve štiri ideje in posameznike ter ekipe, ki so v letošnji sezoni stopili na pot uresničevanja svojih idej v Mestnem ...

razpisi

29. 5. 2023 Tadeja B. Atkins

 • Mestna občina Ljubljana
 • Zelena prestolnica Evrope
 • Mesto literature
 • Urad RS za mladino
 • Movit - Zavod za razvoj mobilnosti mladih
 • Zavarovalnica Sava
 • Mreža MC LJ

Dostopnost spletišča

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje