Mladi Vzkrik – Delavnice dramskega pisanja

naslovna

Mladi zmaji v sodelovanju z društvom KUD Krik vabimo mlade, stare do 29 let, da se udeležijo sklopa dvajsetih delavnic dramskega pisanja Mladi Vzkrik, ki bodo potekale v prostorih Mladih zmajev v Črnučah, na Dunajski 367.

Društvo KUD Krik se ukvarja z vzgajanjem in izobraževanjem dramskih piscev v kreativnem in sproščenem prostoru. Mlade spodbuja k izmenjavi idej, raziskovanju, pisanju in ustvarjanju za gledališče.

Tokratne delavnice bodo potekale od maja dalje, javna predstavitev oziroma produkcija nastalih del pa bo oktobra 2023.

naslovna

Kako sodelovati?

Prijavite se z idejo, sinopsisom, dramskim prizorom ali že napisanim dramskim besedilom, ki ga želite na delavnicah razvijati in predebatirati s kolegi.

Glavna tema naših srečanj bo stanovanje oziroma stanovanjski problem.

Prijave zbiramo do 1. maja na e-naslov: delavnica.vzkrik@gmail.com.

Srečanja bodo potekala ob ponedeljkih med 17. in 20. uro. Predvideni datumi predpoletnih srečanj so: 8., 15., 22., 29. maj ter 5., 12. in 19. junij. Z delavnicami bomo nato nadaljevali v septembru.

Če se odločite za prijavo in želite nastopiti v končni produkciji, se morate udeležiti večine delavnic.

Delavnice bodo razdeljene na štiri vsebinske sklope

V prvem sklopu delavnic bomo razširili pojmovanje dramske forme in pisanja za gledališče. Poskusili se bomo znebiti (navideznih) omejitev in razgibati domišljijo.  Spoznali bomo osnovna pravila dramskega pisanja in se naučili, kako jih lahko z avtorskim pristopom uporabimo v prid lastnemu izrazu. Fokus delavnic bo na vsebinskem širjenju poslanih sinopsisov in iskanju lastnega načina pisanja.

Prvi sklop delavnic bo vodila Urša Majcen – pesnica, scenaristka, dramaturginja in dramatičarka, nominiranka za nagrado Slavka Gruma 2022.

V drugem sklopu delavnic bomo intenzivno delali na razvoju idej in sinopsisov, posvečali se bomo dramski strukturi, skupaj bomo pisali in brali novonastale dramske prizore. Drug drugemu bomo dajali povratne informacije o tekstih in sproščeno ustvarjali.

Drugi sklop delavnic bo vodila Tjaša Mislej – dramatičarka in dobitnica nagrade Slavka Gruma 2020.

V tretjem sklopu pisanja, ki bo sledil poletnemu oddihu, se bomo osredotočili na fazo ‘writing is rewriting’ in izpopolnjevali nastala besedila ter prisluhnili napisani besedi.

Tretji sklop delavnic bo vodila Nina Kuclar Stiković – dramaturginja in dramatičarka, prejemnica nagrade za najboljšo mlado dramatičarko na  51. Tednu slovenske drame in nominiranka za Grumovo nagrado na 53. Tednu slovenske drame.

Zadnji sklop delavnic bo namenjen pripravam na bralno uprizoritev nastalih dramskih besedil. Pisci bodo sami brali besedila pred publiko in se naučili osnovnih veščin javnega nastopanja.

Zadnji sklop bo vodila Brina Klampfer – gledališka režiserka, dobitnica nagrade za Žlahtno komedijo po presoji žirije na Dnevih komedije 2022.

Kdo pravzaprav so mentorice?

Urša Majcen je dramatesa, scenaristka, pesnica in diplomirana dramaturginja. Deluje tako znotraj kot zunaj institucionalne produkcije, svoje delovanje pa širi tudi na področje (multimedijskega) performansa, najraje v liminalnem prostoru subverzije. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade, Župančičeve frulice in avtorica nominiranega dramskega besedila za nagrado Slavka Gruma. Njena dramska dela so bila večkrat bralno uprizorjena, po njenih scenarijih pa je nastalo več kratkih filmov. Njen pesniški prvenec Ekosistem tišine je izšel konec leta 2021. Teoretska, uredniška in umetniška besedila so objavljena v številnih tiskanih in virtualnih medijih. Je tudi članica gledališkega kolektiva Reaktor in ena od avtoric odmevne antologije mladih pesnikov Bog si ga drka na nas.

Tjaša Mislej je leta 2011 na FF diplomirala iz primerjalne književnosti in filozofije. Študij je nadaljevala na slovenistiki in vzporedno na AGRFT. Od leta 2014 deluje kot dramatičarka, dramaturginja, lektorica in gledališka kritičarka. Redno piše članke za gledališke liste. Leta 2014 je prejela Grumovo nagrado za mladega dramatika za dramo Panj (2014). Njena drama Zarja in Svit je leta 2014 izšla v zbirki Spetka. Leta 2020 je za besedilo Naše skladišče prejela nagrado Slavka Gruma. Besedilo je bilo krstno uprizorjeno v PGK (2020). Kot soavtorica dramskega omnibusa je sodelovala pri predstavi Tišina med nami (MGL, 2020) in pri novomedijskem spletnem projektu Monologi s kavča (PGK, 2020). Njena radijska igra Grške počitnice je bila leta 2021 premierno predvajana na RTV SLO.

Nina Kuclar Stiković je svoja najstniška leta preživela na Gimnaziji Vič, zatem se je vpisala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, na smer Dramaturgija in scenske umetnosti, kjer je leta 2019 diplomirala z naturalističnim dramskim besedilom Plankton, v katerem osem junakov v zgodnjih dvajsetih letih prireja tematske zabave, s katerimi bežijo v čase, v katerih niso živeli, da bi poskušali pobegniti nesigurni prihodnosti, ki jih čaka.

Leta 2021 so v Drami SNG Maribor uprizorili njeno dramsko besedilo Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače, ki je nastalo po naročilu umetniškega vodje in v središče postavlja družino v karanteni. Besedilo je bilo v letu 2023 izbrano tudi za maturitetno branje pri predmetu Zgodovina in teorija gledališča in filma na umetniških gimnazijah.

Njeno ready made besedilo deklici, napisano po avtoričini izkušnji pridobivanja statusa samozaposlene v kulturi in pravice za plačilo prispevkov za socialno varnost, je letos nominirano za Grumovo nagrado na 53. Tednu slovenske drame.

Kadar Nina ne piše dramskih besedil, v različnih gledališčih soustvarja predstave kot praktična dramaturginja. Kadar pa Nina ne piše dramskih besedil in ni v gledališču, svoj čas rada preživlja v naravi s prijatelji.

Brina Klampfer je samozaposlena v kulturi kot režiserka, dramaturginja, producentka in per-formerka. Je absolventka magistrskega programa gledališke režije na AGRFT v Ljubljani in magistrica primerjalne književnosti.

Leta 2016 je ustanovila Društvo KUD Krik in ga vse od takrat vodi. Je iniciatorka ter vodja platforme Vzkrik, ki se ukvarja z razvojem sodobne slovenske dramatike ter podpira mlade ustvarjalce pri razvoju samostojnih avtorskih projektov.

Za svoj režijski in dramski prvenec Paloma je leta 2022 prejela nagrado za žlahtno komedijo. Režirala je še predstave: Shopping and fucking (Mark Ravenhill), Za narodovo zdravje (avtorski projekt), 5fantkov.si (Simona Semenič), Glej, vitki študent … Kot dramaturginja in asistentka režije je sodelovala s številnimi priznanimi režiserji (Jernej Lorenci, Matjaž Pograjc, Primož Ekart, …). Njen mentor za gledališko režijo je Tomislav Janežič. Podpisala se je pod gledališke adaptacije in samostojne dramaturgije predstav, uprizorjenih v vseh večjih slovenskih gledališčih (Prekleti kadilci, Gospa z morja, Martin Krpan, …). V avtorskem in dramskem gledališču se ukvarja predvsem z raziskovanjem posameznikove identitete glede na politične sisteme, v katerih živi, ter raziskuje različna vprašanja v zvezi z odnosom do žensk.

 • Datum
  Sobota, 8. 4. 2023
 • Avtor
  Urška Arnšek
 • Foto
  Sandi Skok, Zala Jelenc, Nika Curk Nagode, Nada Zgank
 • Oznake
  #javnopovabilo, #delavnica, #mzčrnuče, #dramskopisanje, #pozivmladimavtorjem, #mol, #mladizamlade

Podobne novice

Zmajevska Disko juha - blok party za vse generacije (pre)tresel Šiško!

Mladi zmaji Šiška smo v četrtek, 4. maja organizirali pravi šiškarski blok party! Kulinarično – glasbeni dogodek Zmajevska disko juha je ...

druženje | glasba | kuhanje

23. 5. 2023 Nina R. Orlić, Živa Mahkota

Poletna avantura 2023

Konec šolskega leta se vztrajno bliža, v zraku že skoraj lahko vohamo poletje … Prihaja čas za brezskrbno druženje, dolge, vroče dni in ...

druženje | počitnice

12. 5. 2023 Urška Arnšek

Festival Biti mlad je zakon! 2022

V petek, 26.8.2022 smo za Bežigradom izvedli že 13. poulični festival Biti mlad je zakon. Na festivalu si lahko našel vse – od športa, ...

druženje | glasba | šport

30. 8. 2022 Ema Špan

Sleepover na busih

Letošnje poletje smo prvič 24 ur preživeli v družbi naših najljubših avtobusov – MMC Ljuba in Drago in SC Borc. Aktivnost je potekala na ...

druženje

30. 8. 2022 Evelin Radulović

Utrinki s poletne avanture 2022

Za nami je še ena uspešno izvedena poletna avantura, polna novih znanj, poznanstev in dogodivščin. Skupno je privabila 543 mladih med 10. in 29. ...

druženje | počitnice

5. 9. 2022 Denis Mauko

Čustvovanje skozi ustvarjanje

Novo šolsko leto tvoji vsakodnevni izzivi pa ostajajo isti? Nisi čisto prepričan-a kaj bi s sabo in kako se lotiti tega občutka, ki ga nosiš v ...

druženje

6. 9. 2022 Daša Štrbenc

Sanjaj svoje mesto z Mestnim inkubatorjem

Prvi šolski dan je vsako leto prav poseben dan. Mladi zmaji smo ga izkoristili za druženje in posvet v družbi Idejalistov – udeležencev ...

druženje

8. 9. 2022 Mestni inkubator

Mladi zmaji na sejmu narava zdravje

Mladi zmaji smo se na letošnjem sejmu Narava Zdravje predstavili z mobilnim mladinskim centrom Ljuba in Drago in sicer na povabilo mesta in v okviru ...

druženje

29. 9. 2022 Evelin Radulović

Voziš trajnostno? Voziš varno?

Za nami je Evropski teden mobilnosti – priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Vsakega septembra lahko v ...

druženje

30. 9. 2022 Evelin Radulović

Mladinska izmenjava “Push your limits”, Haarlem 2022

Mladi zmaji smo po dveh letih prestavljanja zaradi razmer, ki so veljale v času Koronavirusa, skupaj s partnerskimi mednarodnimi organizacijami, ...

druženje | mednarodno

11. 10. 2022 Maruška Kobe

Povezan s seboj, povezan z mladimi - za krepitev prostovoljstva v Mreži mladinskih centrov Ljubljana

Drugo soboto v novembru je Mreža mladinskih centrov Ljubljana, katere članica in koordinator smo Mladi zmaji, gostila izobraževalno družabni ...

druženje | prostovoljstvo

22. 11. 2022 Marko Taljan

KROJIMO MLADINSKI SEKTOR - Letni posvet mladinskega sektorja

Za nami je letni posvet mladinskega sektorja, ki smo ga letos organizirale članice MREŽE KROJ ob podpori Urada Republike Slovenije za mladino. ...

druženje

1. 12. 2022 Barbara Rehar

 • Mestna občina Ljubljana
 • Zelena prestolnica Evrope
 • Mesto literature
 • Urad RS za mladino
 • Mreža MC LJ

Dostopnost spletišča

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje