Čestitke vsem Idejalistkam in Idejalistom, ki so uresničili svoje ideje

20210610_151337-scaled[1]

Program ‘Kaj je dobro in je lahko še boljše?’ v Mestnem inkubatorju, je na zaključnem srečanju generacije 2020/2021 sredi junija, dvignil visoko v zrak šampionsko trofejo. Veliki zmagovalci so postali vse Idejlistke in Idejlisti, ki so v tem posebnem, norem, negotovem, novem in nenehno spremenljivem obdobju, uresničili svoje ideje in izvedli projekte. Bravo vsem mladim, za vztrajnost in premagovanje ovir, ki jih zmorejo le najpogumnejši.

Končno smo se srečali v živo!

Tudi v Mestnem inkubatorju smo se prilagodili danim razmeram in tokratni delavniški del programa izvedli preko spleta. Naj vas spomnimo, da je program ‘Kaj je dobro in je lahko še boljše?’ namenjen mladim od 18. do 29.leta, ki želijo uresničiti svojo idejo v Ljubljani. Program sestavljajo izobraževalne delavnice in mentorska ter finančna podpora za izbrane projekte. Tako je bilo po vseh mesecih izza zaslona, dihati skupni zrak nepopisljivo prijetno in dragoceno. Gostila sta nas mobilni mladinski center Ljuba in Drago, na dežju, v senci in na soncu obenem, v varnem prijateljskem objemu parkirišča LPP-ja. Scena je bila fantastična.

20210610_151337-scaled[1]

Kdo so letošnje Idejalistke in Idejalisti? Kakšni so njihovi projekti?

Upamo, da vas navdušijo, kot so navdušili nas. Z velikim ponosom vam predstavljamo uresničevalce idej, ki spreminjajo mesto, soseske, skupnosti, prijateljske in podjetniške kroge, dvorišča in igrišča ter spletne povezave na bolje.

Filip Zupančič, David Kene in Petra Kokalja: Rastlinice

Platforma za izmenjavo rastlin. Dostopna na www.rastlinice.si. Namenjena menjavi vseh rastlin, ki domujejo v stanovanjih Ljubljančanov. Skozi platformo se uporabniki povežejo, izmenjajo rastline, delijo izkušnje in znanje.

Patricija Fašalek: Zgodba, moja genialna prijateljica

Serija delavnic pisanja, ki nagovarja porast duševnih stisk in prošenj za pomoč. Ker strokovna pomoč ni vedno dostopna, so delavnice pisanja drugačen način, h kateremu se lahko kjerkoli in kadarkoli zatečemo. Pri procesu pisanja se ustvari empatija do lika, ki je empatija do nas samih.

Gaja Koler z ekipo prostovoljcev: Jarše pod zvezdami

Vzpostavitev priložnostnega prostora za preživljanje prostega časa. Ideja se je rodila ob opazovanju zapuščenega igrišča v Jaršah in sanjarjenju o tem, kako bi lokalni skupnosti ponudila prostor za povezovanje, kjer bi se lahko družili in kulturo udejstvovali navkljub epidemiji, ob primerni medosebni razdalji.

Polona Pocek, Nika Bukovšek, Staša Vertačnik, Špela Vaš, Lara Berkovič, Ajda Gostinčar, Lucija Rojc, Maruša Atanasov: Šteplac – naš plac!

Ustvarjalne aktivnosti za lokalne prebivalce. Ideja je nadgradnja že nastajajoče infrastrukture v Štepanjskem naselju, ki jo trenutno iz urbanega zunanjega pohištva ustvarja Mladinska postaja Moste. V sodelovanju z njimi pomeni »ŠtePlac« vsebinsko nadgradnjo, na podlagi prepoznanja potrebe po brezplačnih, organiziranih, aktivnih načinih preživljanja prostega časa lokalne skupnosti. Projekt si prizadeva za spodbujanje (samostojne) uporabe javnih površin in povezovanje v skupnosti.

20210610_152225-scaled[1]

Luka Peršolja in Lira Jurkovič: 3D Events

Platforma v obliki tridimenzionalnega virtualnega mladinskega centra (ČMC Črnuče), v katerem se obiskovalci lahko sprehajajo, se družijo, pogovarjajo in izvajajo različne aktivnosti. V virtualnem prostoru se lahko predvaja in gleda videe, posluša glasbo ter se pogovarja z drugimi obiskovalci in delavci mladinskega centra. S tem je s stikom prek računalnika povrnjen občutek fizične interakcije, ki jo trenutna orodja kot so Zoom in Discord ne omogočajo.

Ivan Kovač: Mesec draga

Predstavljanje drag umetnosti skozi serijo dogodkov. Ker je umetnost in ustvarjanje drag kraljic (kraljic preobleke) v Ljubljani in Sloveniji pogosto na robu kulture. Cilj Meseca draga je predstaviti drag umetnost, življenja kraljic preobleke in proces ustvarjanja draga splošni populaciji ter vzpostavljanje razumevanja LGBTIQ+ skupnosti in več možnosti za izražanje draga v Ljubljani.

Karin Šket in Jerca Bergant: Pridipravi

Dogodki za mlade oskrbovalce, ki so tisti mladi, ki opravljajo pomembne naloge nege, pomoči ali podpore članom družine, ki so invalidni, kronično bolni, imajo težave z mentalnim zdravjem. S projektom želi ekipa razvijati bolj celostno in trajnostno podporo mladim oskrbovalcem in da njihova vloga dobi veljavo v družbi.

Jerneja Jelen in Klara Podergajst: Modni rastlinjak

Spletno nakupovanje in navduševanje nad oblačenjem z oblačili iz druge roke. Projekt, ki zaokroža celoten krog – od pridobivanja oblačil od ljudi, ki želijo oblačilom podariti drugo življenje, do predstavitve teh oblačil v spletni trgovini in Instagram profilu ter partnerstvo z organizacijami za sonaraven in trajnostni razvoj ter centri za ponovno uporabo.

Maks Levičar: S ceste na igrišče

Privabljanje mladih s cest in ulic na športna igrišča, v zeleno, zdravo okolje. Omogočanje preživljanje prostega časa v prijetnem okolju, kjer se mladi preko športa družijo, spoznavajo nove ljudi iz drugih okolij. Ob zavedanju, da je šport lahko za marsikoga odbijajoč zaradi prezahtevnosti po hitrosti, moči, spretnostih … Zato: softball!!! Šport, kjer zaradi specifike same igre, pridejo do izraza tudi ‘manj športni’ posamezniki. Softball kot vključitev v šport za vse, ki jim šport ni najpomembnejša stvar.

20210610_152633-scaled[1]

Eneja in Asja Šuštaršič: Reciklarnica

Priskočiti na pomoč posameznikom, ki se vse bolj zavedajo, kako pomembno je, da vsak pri sebi dela na spremembah, s katerimi lahko na dolgi rok pomagamo družbi in planetu. Sestrski duet je zakorakal v projekt, ki na spletu ponuja unikatne dizajne, s sitotiskom natisnjene na oblačila, ki jih imajo ljudje doma ali pa jih kupijo v trgovini z rabljenimi oblačili.

Patrik Dvorščak in Tina Sapundžič: Jaz ustvarjam zate, ti zame

Aktivno vključevanje mladih v proces umetniškega izražanja. Ker so v današnjih časih izražanje čustev, socialna interakcija in spodbujanje ustvarjalnega načina razmišljanja še bolj pomembni – zaradi vpliva sodobne tehnologije  ter pandemičnih razmer. Projekt je zasnovan na seriji delavnic z zaključno razstavo, kjer se mladi učijo likovnega izražanja, na nesimboličen način, zgolj z barvami.

Hana Barši Palmić, Rok Omejec, Gaj Kolšek, Luka Smrečnik: Renaissance Radio

Želja po ustvarjanju in prispevanju h kulturnim in glasbenim platformam, kot odskočno desko za mlade ustvarjalce, je rodila platformo podcastov. Intervjuji, komentarji in pogovori predstavljajo mlade glasbenike in glasbene poznavalce ter navdušence. Zato, da se promovira nove glasbene sounde in podpira lokalnost, solidarnost in strpnost.

Karmen Ponikvar in Eva Mulej: Zvočni lišp

Pomanjkanje dogodkov, namenjenih eksperimentalni glasbi se je v ideji povezalo z željo po vdahnjenju življenja zapuščeni, praznim, javnim prostorom. Da zapuščeni prostori, z malce navdiha in zvočne šminke dobijo popolnoma drugačno podobo – z organizacijo glasbenega dogodka, obrobnega žanra, ki je večini nepoznan, vendar ima izrazni potencial. Dogodek je koncert kot pobuda za združevanje, lastno izražanje in različnost v javnem prostoru.

20210610_152256-scaled[1]

Kaj so se mladi v procesu uresničevanja svoje ideje naučili?

“Kaj vse je v resnici potrebno, da izpelješ projekt.”

“Odprli so se povsem novi pogledi.”

“Kako časovno usklajevati vse svoje interese.”

“Kako napisati projekt.”

“Kako predstavljati svojo idejo.”

“Brce v rit, poriva, ki je potreben, za izpelješ idejo v projekt.”

“Ne vemo točno kaj, ampak izpeljali smo idejo.”

“Da lahko začneš z manjšimi koraki in jih potem razširiš.”

“Sodelovanja v ekipi in da je za to potrebno več pogovarjanja.”

In kaj se od mladih uresničevalcev idej v Mestnem inkubatorju lahko nauči mesto?

Volje. Verjetja. Odprtosti. Hvaležnosti. Poguma. Vztrajnosti. Odgovornosti. Samorefleksije. Spoštovanja. Plavanja v šoku po nezavednem padcu v vodo. In prepuščanja dežnim kapljam, medtem ko čakamo, da nam posije nov žarek sonca.

 • Datum
  Četrtek, 1. 7. 2021
 • Avtor
  Kaja Vuk
 • Foto
  Marko Taljan
 • Oznake
  #mestniinkubator, #mi2020

Podobne novice

Mlade zgodbe – zbrana dela z delavnice kreativnega pisanja

Vabimo vas k raziskovanju prispevkov, ki so jih razvili mladi ustvarjalci na delavnicah kreativnega pisanja Mlade zgodbe, pod mentorstvom Sanje ...

druženje | umetnost | stroka

26. 4. 2024 Nika Rupnik

Pomlad je čas za mednarodne obiske pri Mladih zmajih

Tokratna pomlad je v naša zmajevska gnezda ponovno privabila različne goste iz tujine, ki so si ogledali naše delo, z njimi smo stkali nove vezi ...

druženje | mednarodno | stroka

3. 4. 2024 Živa Mahkota

Izobraževanje prostovoljcev

Za prostovoljce_ke smo v ČMC Zalog skupaj s podporo MREŽE KROJ gostili uvodno in nadaljnje izobraževanje. Po kratkem spoznavnem programu in igrah ...

izobraževanje | prostovoljstvo | stroka

22. 3. 2024 Maks Bricelj

THE UNITED BUDDY BEARS: Javno povabilo k poslikavi skulpture medveda

Mladi zmaji v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana objavljamo javno povabilo za mlade umetnike, umetnice ali umetniške kolektive za poslikavo ...

umetnost | razpisi | stroka

20. 3. 2024 Barbara Rehar

Javno povabilo 2024: Pogosta vprašanja in odgovori

Po zaključenem informativnem dnevu objavljamo pogosta vprašanja z odgovori, ki ste nam jih zastavili v zvezi z javnim povabilom za soustvarjanje ...

razpisi | stroka

6. 3. 2024 Barbara Rehar

Vabimo k soustvarjanju programa Mladih zmajev v letu 2024

Mladi zmaji tudi letos vabimo organizacije, društva, zavode in posameznike, k soustvarjanju programa za mlade v letu 2024. Poleg rednega programa ...

razpisi | stroka

23. 2. 2024 Barbara Rehar

7 projektov, ki jih že uresničujejo Idejalistke in Idejalisti

V mesecu kulturnega praznika vas vabimo, da podrobneje spoznate projekte, ki so v Mestnem inkubatorju 2023/2024 prejeli mentorsko in finančno ...

razpisi | stroka

6. 2. 2024 Tadeja B. Atkins

E-prostovoljstvo: udeležili smo se dogodka Living Lab

Delegacija Mladih zmajev se je v decembru udeležila mednarodnega dogodka Living Lab v sklopu projekta E-Volunteering . Dogodek je potekal v Beogradu ...

mednarodno | prostovoljstvo | stroka

16. 1. 2024 Nina Kocjančič

Spoznaj karierne priložnosti kariernega tedna!

V kariernem tednu, ki bo letos potekal od 15. do 19. januarja 2024, se odvijejo aktivnosti in dogodki za mlade, ki mladim ponujajo konkretno podporo ...

stroka

15. 1. 2024 Barbara Rehar

Virtualna resničnost pri Mladih zmajih

Virtualna resničnost je kot čarobna vrata v svet raznolikih doživetij, ki vstopajo tudi v mladinski prostor. V prihodnosti bo ta tehnologija ...

druženje | gaming | stroka

16. 11. 2023 Živa Mahkota

Edina Muftić: Biofilija

Biofilija, najnovejša razstava, je doživela svoje odprtje na petek, 15.9. Tokrat si za ogled umetniškega dela potreboval VR očala, katera so te ...

umetnost | stroka

27. 10. 2023 Maruša Uhan

Mestni inkubator S07 E03

Spet je tisti čas v letu, ko so že odprte prijave za novo generacijo Idejalistk in Idejalistov v Mestnem inkubatorju. To je podpora in druščina ...

razpisi | stroka

5. 10. 2023 Tadeja B. Atkins

 • Mestna občina Ljubljana
 • Zelena prestolnica Evrope
 • Mesto literature
 • Urad RS za mladino
 • Movit - Zavod za razvoj mobilnosti mladih
 • Zavarovalnica Sava
 • Mreža MC LJ
 • Mladinsko delo

Dostopnost spletišča

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje