Čestitke vsem Idejalistkam in Idejalistom, ki so uresničili svoje ideje

20210610_151337-scaled[1]

Program ‘Kaj je dobro in je lahko še boljše?’ v Mestnem inkubatorju, je na zaključnem srečanju generacije 2020/2021 sredi junija, dvignil visoko v zrak šampionsko trofejo. Veliki zmagovalci so postali vse Idejlistke in Idejlisti, ki so v tem posebnem, norem, negotovem, novem in nenehno spremenljivem obdobju, uresničili svoje ideje in izvedli projekte. Bravo vsem mladim, za vztrajnost in premagovanje ovir, ki jih zmorejo le najpogumnejši.

Končno smo se srečali v živo!

Tudi v Mestnem inkubatorju smo se prilagodili danim razmeram in tokratni delavniški del programa izvedli preko spleta. Naj vas spomnimo, da je program ‘Kaj je dobro in je lahko še boljše?’ namenjen mladim od 18. do 29.leta, ki želijo uresničiti svojo idejo v Ljubljani. Program sestavljajo izobraževalne delavnice in mentorska ter finančna podpora za izbrane projekte. Tako je bilo po vseh mesecih izza zaslona, dihati skupni zrak nepopisljivo prijetno in dragoceno. Gostila sta nas mobilni mladinski center Ljuba in Drago, na dežju, v senci in na soncu obenem, v varnem prijateljskem objemu parkirišča LPP-ja. Scena je bila fantastična.

20210610_151337-scaled[1]

Kdo so letošnje Idejalistke in Idejalisti? Kakšni so njihovi projekti?

Upamo, da vas navdušijo, kot so navdušili nas. Z velikim ponosom vam predstavljamo uresničevalce idej, ki spreminjajo mesto, soseske, skupnosti, prijateljske in podjetniške kroge, dvorišča in igrišča ter spletne povezave na bolje.

Filip Zupančič, David Kene in Petra Kokalja: Rastlinice

Platforma za izmenjavo rastlin. Dostopna na www.rastlinice.si. Namenjena menjavi vseh rastlin, ki domujejo v stanovanjih Ljubljančanov. Skozi platformo se uporabniki povežejo, izmenjajo rastline, delijo izkušnje in znanje.

Patricija Fašalek: Zgodba, moja genialna prijateljica

Serija delavnic pisanja, ki nagovarja porast duševnih stisk in prošenj za pomoč. Ker strokovna pomoč ni vedno dostopna, so delavnice pisanja drugačen način, h kateremu se lahko kjerkoli in kadarkoli zatečemo. Pri procesu pisanja se ustvari empatija do lika, ki je empatija do nas samih.

Gaja Koler z ekipo prostovoljcev: Jarše pod zvezdami

Vzpostavitev priložnostnega prostora za preživljanje prostega časa. Ideja se je rodila ob opazovanju zapuščenega igrišča v Jaršah in sanjarjenju o tem, kako bi lokalni skupnosti ponudila prostor za povezovanje, kjer bi se lahko družili in kulturo udejstvovali navkljub epidemiji, ob primerni medosebni razdalji.

Polona Pocek, Nika Bukovšek, Staša Vertačnik, Špela Vaš, Lara Berkovič, Ajda Gostinčar, Lucija Rojc, Maruša Atanasov: Šteplac – naš plac!

Ustvarjalne aktivnosti za lokalne prebivalce. Ideja je nadgradnja že nastajajoče infrastrukture v Štepanjskem naselju, ki jo trenutno iz urbanega zunanjega pohištva ustvarja Mladinska postaja Moste. V sodelovanju z njimi pomeni »ŠtePlac« vsebinsko nadgradnjo, na podlagi prepoznanja potrebe po brezplačnih, organiziranih, aktivnih načinih preživljanja prostega časa lokalne skupnosti. Projekt si prizadeva za spodbujanje (samostojne) uporabe javnih površin in povezovanje v skupnosti.

20210610_152225-scaled[1]

Luka Peršolja in Lira Jurkovič: 3D Events

Platforma v obliki tridimenzionalnega virtualnega mladinskega centra (ČMC Črnuče), v katerem se obiskovalci lahko sprehajajo, se družijo, pogovarjajo in izvajajo različne aktivnosti. V virtualnem prostoru se lahko predvaja in gleda videe, posluša glasbo ter se pogovarja z drugimi obiskovalci in delavci mladinskega centra. S tem je s stikom prek računalnika povrnjen občutek fizične interakcije, ki jo trenutna orodja kot so Zoom in Discord ne omogočajo.

Ivan Kovač: Mesec draga

Predstavljanje drag umetnosti skozi serijo dogodkov. Ker je umetnost in ustvarjanje drag kraljic (kraljic preobleke) v Ljubljani in Sloveniji pogosto na robu kulture. Cilj Meseca draga je predstaviti drag umetnost, življenja kraljic preobleke in proces ustvarjanja draga splošni populaciji ter vzpostavljanje razumevanja LGBTIQ+ skupnosti in več možnosti za izražanje draga v Ljubljani.

Karin Šket in Jerca Bergant: Pridipravi

Dogodki za mlade oskrbovalce, ki so tisti mladi, ki opravljajo pomembne naloge nege, pomoči ali podpore članom družine, ki so invalidni, kronično bolni, imajo težave z mentalnim zdravjem. S projektom želi ekipa razvijati bolj celostno in trajnostno podporo mladim oskrbovalcem in da njihova vloga dobi veljavo v družbi.

Jerneja Jelen in Klara Podergajst: Modni rastlinjak

Spletno nakupovanje in navduševanje nad oblačenjem z oblačili iz druge roke. Projekt, ki zaokroža celoten krog – od pridobivanja oblačil od ljudi, ki želijo oblačilom podariti drugo življenje, do predstavitve teh oblačil v spletni trgovini in Instagram profilu ter partnerstvo z organizacijami za sonaraven in trajnostni razvoj ter centri za ponovno uporabo.

Maks Levičar: S ceste na igrišče

Privabljanje mladih s cest in ulic na športna igrišča, v zeleno, zdravo okolje. Omogočanje preživljanje prostega časa v prijetnem okolju, kjer se mladi preko športa družijo, spoznavajo nove ljudi iz drugih okolij. Ob zavedanju, da je šport lahko za marsikoga odbijajoč zaradi prezahtevnosti po hitrosti, moči, spretnostih … Zato: softball!!! Šport, kjer zaradi specifike same igre, pridejo do izraza tudi ‘manj športni’ posamezniki. Softball kot vključitev v šport za vse, ki jim šport ni najpomembnejša stvar.

20210610_152633-scaled[1]

Eneja in Asja Šuštaršič: Reciklarnica

Priskočiti na pomoč posameznikom, ki se vse bolj zavedajo, kako pomembno je, da vsak pri sebi dela na spremembah, s katerimi lahko na dolgi rok pomagamo družbi in planetu. Sestrski duet je zakorakal v projekt, ki na spletu ponuja unikatne dizajne, s sitotiskom natisnjene na oblačila, ki jih imajo ljudje doma ali pa jih kupijo v trgovini z rabljenimi oblačili.

Patrik Dvorščak in Tina Sapundžič: Jaz ustvarjam zate, ti zame

Aktivno vključevanje mladih v proces umetniškega izražanja. Ker so v današnjih časih izražanje čustev, socialna interakcija in spodbujanje ustvarjalnega načina razmišljanja še bolj pomembni – zaradi vpliva sodobne tehnologije  ter pandemičnih razmer. Projekt je zasnovan na seriji delavnic z zaključno razstavo, kjer se mladi učijo likovnega izražanja, na nesimboličen način, zgolj z barvami.

Hana Barši Palmić, Rok Omejec, Gaj Kolšek, Luka Smrečnik: Renaissance Radio

Želja po ustvarjanju in prispevanju h kulturnim in glasbenim platformam, kot odskočno desko za mlade ustvarjalce, je rodila platformo podcastov. Intervjuji, komentarji in pogovori predstavljajo mlade glasbenike in glasbene poznavalce ter navdušence. Zato, da se promovira nove glasbene sounde in podpira lokalnost, solidarnost in strpnost.

Karmen Ponikvar in Eva Mulej: Zvočni lišp

Pomanjkanje dogodkov, namenjenih eksperimentalni glasbi se je v ideji povezalo z željo po vdahnjenju življenja zapuščeni, praznim, javnim prostorom. Da zapuščeni prostori, z malce navdiha in zvočne šminke dobijo popolnoma drugačno podobo – z organizacijo glasbenega dogodka, obrobnega žanra, ki je večini nepoznan, vendar ima izrazni potencial. Dogodek je koncert kot pobuda za združevanje, lastno izražanje in različnost v javnem prostoru.

20210610_152256-scaled[1]

Kaj so se mladi v procesu uresničevanja svoje ideje naučili?

“Kaj vse je v resnici potrebno, da izpelješ projekt.”

“Odprli so se povsem novi pogledi.”

“Kako časovno usklajevati vse svoje interese.”

“Kako napisati projekt.”

“Kako predstavljati svojo idejo.”

“Brce v rit, poriva, ki je potreben, za izpelješ idejo v projekt.”

“Ne vemo točno kaj, ampak izpeljali smo idejo.”

“Da lahko začneš z manjšimi koraki in jih potem razširiš.”

“Sodelovanja v ekipi in da je za to potrebno več pogovarjanja.”

In kaj se od mladih uresničevalcev idej v Mestnem inkubatorju lahko nauči mesto?

Volje. Verjetja. Odprtosti. Hvaležnosti. Poguma. Vztrajnosti. Odgovornosti. Samorefleksije. Spoštovanja. Plavanja v šoku po nezavednem padcu v vodo. In prepuščanja dežnim kapljam, medtem ko čakamo, da nam posije nov žarek sonca.

 • Datum
  Četrtek, 1. 7. 2021
 • Avtor
  Kaja Vuk
 • Foto
  Marko Taljan
 • Oznake
  #mestniinkubator, #mi2020

Podobne novice

Mladost (je) ni norost 2023 - Skrbim zase, poskrbim za vse

Mladi zmaji v soorganizaciji z Nacionalno agencijo MOVIT – Zavodom za razvoj mobilnosti mladih in podporo Zavarovalnice Sava pripravljamo že peto ...

mednarodno | duševno zdravje | stroka

26. 9. 2023 Maruška Kobe

Četrtni mladinski center Mladi zmaji Golovec je odprt!

Prejšnji torek, 19. septembra 2023 je potekala uradna otvoritev Četrtnega centra Golovec, po kateri je sledila otvoritev Mladih zmajev Golovec, ki ...

druženje | stroka

26. 9. 2023 Živa Mahkota

Medvrstniški sovražni govor: "Naj peče jezik, ne besede!"

V zadnjih letih smo še posebej med mladimi, priča porastu in hkrati večjemu zavedanju sovražnega govora. Medvrstniški sovražni govor je odraz ...

duševno zdravje | stroka

21. 9. 2023 Mladi zmaji v sodelovanju s Kotányi

Kolektiv Bastardi: Za dobra stara vremena

Na petek, 11. avgusta, se je v galeriji Portal 2-7-7-7-8 odprla nova razstava kolektiva Bastardi z imenom Za dobra stara vremena. Tokrat je ...

umetnost | stroka

18. 9. 2023 Maruša Uhan

Vse najboljše Mreža MaMa!

Mineva 18 let od ustanovitve nacionalne mrežne organizacije Zavod Mladinska mreža MAMA, katere ponosni člani smo od leta 2014 tudi Mladi zmaji. ...

stroka

15. 9. 2023 Marko Taljan

Mestni inkubator S07 E02

Ko tole pišemo, smo v vročici poletja, kar je za nas čas, ko v našem Mestnem inkubatorju pospešeno načrtujemo novo sezono programa za ...

razpisi | stroka

31. 8. 2023 Tadeja B. Atkins

Lenča Malec: Pokliči me nazaj

V petek, 7. julija, se je na Špici, v okviru galerije Portal 2-7-7-7-8, odprla nova razstava Lenče Malec: Pokliči me nazaj. Lenča Malec (1997) ...

umetnost | stroka

2. 8. 2023 Maruša Uhan

Podmladek Photobooth

Na petek, 26. maja, je galerija Portal 2-7-7-7-8 otvorila sezono razstav. V govorilnici se je predstavil umetniški kolektiv Podmladek, katerega ...

umetnost | stroka

26. 7. 2023 Maruša Uhan

Mladi zmaji za večjo prepoznavnost mladinskega dela

Na pozitivne učinke mladinskega dela je v mesecu maju opozarjala kampanja Odmev mladosti, ki je potekala v 34 krajih po Sloveniji. Mladi zmaji smo ...

stroka

15. 6. 2023 Barbara Rehar

Poročilo projekta Unmasking youth mental health

Objavljeno je poročilo o mladih in duševnem zdravju v času Covida 19. V poročilu so strnjene izkušnje mladih in njihovo razumevanje področja ...

mednarodno | duševno zdravje | stroka

9. 6. 2023 Živa Mahkota

Naši busi so mednarodne zvezde!

Naša avtobusa Borc ter Ljuba in Drago sta na pot zmajevskega mladinskega dela v zadnjih mesecih popeljala raznolike mednarodne goste. Na obisku so ...

mednarodno | razpisi | stroka

6. 6. 2023 Živa Mahkota

Sodelujte v raziskavi o E-prostovoljstvu

Prek projekta E-volunteering načrtujemo izboljšanje kakovosti dela organizacij za mlade na področju e-prostovoljstva, tako da zgradimo njihove ...

mednarodno | prostovoljstvo | stroka

26. 5. 2023 Maja M. Gašperšič

 • Mestna občina Ljubljana
 • Zelena prestolnica Evrope
 • Mesto literature
 • Urad RS za mladino
 • Movit - Zavod za razvoj mobilnosti mladih
 • Zavarovalnica Sava
 • Mreža MC LJ

Dostopnost spletišča

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje